Samenwerking Stichting Shell Pensioenfonds en BlackRock

Op 1 Juli 2023 is de “Wet Toekomst Pensioenen” (Wtp) in werking getreden. Deze nieuwe wet gaat pensioenen in Nederland ingrijpend wijzigen. Alle Nederlandse pensioenfondsen zullen uiterlijk op 1 Januari 2028 overgaan naar het nieuwe stelsel.

Dat geldt ook voor Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF) met zo’n 27 miljard euro vermogen en 30+ duizend deelnemers, per einde 2023. Sociale partners bij Shell hebben uitvoerig overlegd over de benodigde veranderingen bij SSPF en veel informatie over de gemaakte afspraken is te vinden op www.nieuwpensioenbijshell.nl. Op 1 juli 2024 hebben Shell Nederland en de Centrale Ondernemingsraad aan het SSPF-bestuur het Transitieplan voorgelegd ter beoordeling en opdrachtaanvaarding.

Sinds 2023 is ook het Bestuur van SSPF gestart met voorbereidingen op mogelijke veranderingen en scenario’s. Belangrijke thema’s als modernisering van IT-systemen bij uitbestedingspartijen, borging van de data-kwaliteit in de pensioenadministratie en voorbereiding voor grootschalige communicatie zijn voortvarend opgepakt. Daarnaast is ook de inrichting van het vermogensbeheer, dat tot nu toe door Shell Asset Management Company B.V. (SAMCo) wordt verzorgd, onder de loep genomen.

Vermogensbeheer en BlackRock
Voor het vermogensbeheer heeft SSPF, na een uitgebreid oriëntatie-, onderzoeks- en selectieproces, besloten om BlackRock aan te stellen als fiduciair manager. BlackRock is een van de grootste en meest gerespecteerde vermogensbeheerders ter wereld en het contract met BlackRock markeert voor SSPF een belangrijke mijlpaal in alle Wtp-voorbereidingen.

SSPF en BlackRock werken samen als strategisch partners om de beleggingsportefeuille van SSPF toekomstbestendig in te richten. De eerste stap in dat proces, de overdracht van het vermogen van SAMCo naar BlackRock, is naar verwachting medio 2025 voltooid, waarna Blackrock onder alle scenario’s SSPF zal ondersteunen.

BlackRock’s wereldwijde beleggingsexpertise en risicobeheer-technologie verstevigen de beleggingsefficiëntie voor SSPF en leveren belangrijke voordelen op voor de deelnemers van SSPF. Het vermogen van SSPF zal worden beheerd door een ervaren Blackrock-team, waarbij gebruik wordt gemaakt van de schaalgrootte en wereldwijde expertise van ’s werelds grootste vermogensbeheerder. Daarnaast brengt BlackRock relevante ervaring met de inrichting van de portefeuille voor het nieuwe pensioenstelsel, bij een aantal andere klanten.

Deze samenwerking benadrukt de toewijding van SSPF aan het verzorgen van een goed pensioen voor alle deelnemers. Het bestuur van SSPF is SAMCo dankbaar voor de jarenlange inzet en goede resultaten en kijkt tegelijkertijd uit naar de samenwerking met BlackRock, voor de nieuwe fase waarin het fonds nu komt.

Overigens blijft SNPS, het pensioenfonds van Shell in Nederland voor medewerkers vanaf 1 juli 2013 en/of voor de netto-pensioenregeling, onveranderd bij Achmea Investment Management.

Names het bestuur,
Kenan Yildirim,
Algemeen directeur Shell Pensioen Nederland