SNPS: voorbereiding op de gewijzigde pensioenregeling
Shell Nederland en de COR hebben in de zomer van 2024 een besluit genomen over de implementatie van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de pensioenregeling van SNPS. Op basis van dit besluit hebben zij een transitieplan ingediend bij het bestuur van SNPS. In dit plan staat de opdracht om de wijzigingen in de pensioenregeling uit te voeren. SNPS heeft op basis van deze opdracht een implementatieplan opgesteld en ingediend bij De Nederlandse Bank (DNB) voor goedkeuring. Tegelijkertijd is ook een communicatieplan ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Voor 14 januari 2025 zal het volledige implementatieplan hier beschikbaar zijn om te bekijken.
Het transitieplan is te bekijken via www.nieuwpensioenbijshell.nl.
Wat betekent dit voor jou?
Ons doel is om op 1 januari 2026 over te gaan naar een gewijzigde pensioenregeling. Voor SNPS-deelnemers verandert er relatief weinig, omdat SNPS al sinds 2013 werkt volgens de principes van de Wtp. Zo blijft je al opgebouwde pensioenkapitaal hetzelfde. Ook de al ingegane uitkeringen blijven ongewijzigd.
Lees onderaan dit artikel wat dit in jouw situatie betekent.
Uitgangspunten en proces
SNPS heeft een gedegen project- en risicomanagement opgezet en we werken nauw samen met Shell Nederland, Achmea Pensioen Services (APS), en Achmea Investment Management (AIM) om de overgang naar de gewijzigde pensioenregeling soepel te laten verlopen. Het communicatieplan is voor advies voorgelegd aan het Verantwoordingsorgaan (VO) van SNPS.
Innovatief communicatieplan
Het communicatieplan gaat uit van onze reguliere communicatiebeleid en -strategie. Het laat zien hoe we alle deelnemers meenemen in de aankomende Wtp-veranderingen en informeren over de wijzigingen die plaats gaan vinden. Het doel is om iedereen te informeren en bewust te maken van de gewijzigde pensioenregeling, vertrouwen te houden en te activeren zelf aan het stuur te gaan zitten ten aanzien van hun pensioen. Daarbij bouwen we voort op de ervaringen die we al sinds 2013 hebben opgedaan met onze huidige SNPS-regeling. Het uitgangspunt is en blijft dat de deelnemer zelf zijn pensioenkeuzes onderzoekt, afweegt en maakt.
Dit zijn de belangrijkste punten uit het communicatieplan:
• Transparantie en Betrokkenheid: we leggen de nadruk op open communicatiekanalen en regelmatige updates om de betrokkenheid te vergroten.
• Moderne Technologieën: we investeren in nieuwe communicatietools en platforms. Zoals ons nieuwe CARE programma (lees hieronder meer).
• Training en Ontwikkeling: we bieden e-learnings aan om je te ondersteunen bij het maken van mogelijke keuzes.
Samen naar je nieuwe pensioen
We willen je graag goed begeleiden bij de overgang naar je gewijzigde pensioenregeling. Om je tijdens de overgang te helpen, bieden we jou ons Shell Pensioen CARE-programma (Comfort and Retirement Ease) aan. Met dit programma begeleiden we je stap voor stap naar jouw nieuwe pensioen. Met e-mails, webinars, bijeenkomsten en zélfs persoonlijke begeleiding als je daaraan behoefte hebt. Via het programma delen we informatie op een manier die bij jou past. Zorg ervoor dat we contact met je kunnen opnemen! Laat je e-mailadres en mobiele nummer achter op mijn-Shellpensioen en zet je communicatievoorkeur op digitaal.
Vervolgstappen
Hoeveel er precies voor jou verandert, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Pas vlak voor de overgang naar de nieuwe regeling (eind 2025) kunnen we berekenen wat het voor jou persoonlijk naar verwachting gaat betekenen. Daarover word je geïnformeerd. Op dit moment is dat nog niet bekend. Wel blijven we je zo goed mogelijk op de hoogte houden van de voortgang.
Bekijk hieronder de informatie die voor jou van toepassing is
Je bouwt nog steeds een persoonlijk pensioenkapitaal op
Jij en je werkgever betalen hiervoor maandelijks een premie. Die premie wordt belegd. Daarom staat je pensioen vooraf niet vast. Je blijft de keuze houden tussen een vast of een variabel pensioen.
Wat verandert er?
Je krijgt van de werkgever een vaste premie van 21% die niet meer afhangt van jouw leeftijd
Bouw je minder pensioen op door de overgang naar de gewijzigde pensioenregeling dan kun je compensatie via het salaris krijgen. Dit komt omdat sommige deelnemers minder pensioen (gaan) opbouwen dan ze in de huidige regeling zouden doen. Daarnaast ontvang je een extra financiële aanvulling om in een vergelijkbare positie te blijven als de nieuwe medewerkers. Deze compensatie ontvang je zolang je in dienst blijft.
Je kunt kiezen hoeveel je zelf bijdraagt aan je pensioen: tussen 2% en 9%
De werkgever blijft het grootste deel van je premie betalen, namelijk 21%. Je kunt voortaan kiezen hoeveel je zelf extra bijdraagt aan je pensioen. Standaard gaat de werkgever uit van een eigen bijdrage van 7% (2% verplichte eigen bijdrage en 5% vrijwillige eigen bijdrage). Dit kan je vervolgens nog extra verhogen naar in totaal 9% vrijwillige eigen bijdrage.
Pensioen bij overlijden en arbeidsongeschiktheid blijven goed geregeld maar veranderen wel
Mocht je overlijden dan ontvangt jouw partner ieder jaar een percentage (35%) van jouw pensioengevend salaris (tot het fiscaal maximum). De hoogte is dus niet meer afhankelijk van jouw diensttijd bij Shell. Ook is er nog steeds tijdelijk aanvullend partnerpensioen.
Ga je uit dienst, maar nog niet met pensioen? Dan blijf je automatisch drie maanden verzekerd voor partnerpensioen.
De verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid wijzigingen in principe niet. Alleen zal het arbeidsongeschiktheidspensioen in de toekomst niet meer worden uitgevoerd door het pensioenfonds, maar wordt het een aanvulling op het bestaande ziekte- en re-integratiebeleid van Shell Nederland.
Dan verandert er niks aan jouw uitkering of opgebouwd kapitaal.