Zo beleggen we jouw pensioen

Alleen pensioenpremie sparen is niet voldoende voor een waardevast pensioen. Daarom beleggen wij jouw maandelijkse pensioenpremie. Dit doen we als lange termijn- belegger wereldwijd in verschillende soorten beleggingen. Zo spreiden we slim de risico’s. Uiteindelijk is het door jou te ontvangen pensioen voor een groot deel afkomstig uit rendementen.

Beleggingsovertuigingen spelen een belangrijke rol in de vormgeving van het beleggingsbeleid en de wijze waarop er in categorieën wordt belegd. De beleggingsovertuigingen van SNPS bieden een raamwerk om beleggingen te toetsen of deze passen bij het pensioenfonds en hoe er in belegd dient worden. Het pensioenfonds heeft tien overtuigingen geformuleerd:

1. Het bewust nemen van beleggingsrisico’s is noodzakelijk om rendement te genereren, onbeloonde risico’s dienen daarentegen zoveel mogelijk te worden afgedekt, daar waar dit (economisch) zinvol is.
Het fonds wenst beleggingsrisico’s bewust aan te gaan omdat zij daarvoor (voldoende) wordt beloond. Voor andere risico’s wordt een keuze gemaakt of het pensioenfonds de risico’s wenst te lopen waarbij ook nadrukkelijk wordt gekeken of het pensioenfonds zich het risico kan veroorloven. In deze afweging worden ook de kosten van afdekking betrokken.

2. Diversificatie van beleggingen verbetert het risico-rendementsprofiel van de gehele beleggingsportefeuille waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de onderliggende risico- en rendementsbronnen.
Door spreiding van de risico- en rendementsbronnen verbetert het profiel van de beleggingsportefeuille. Het fonds kijkt daarbij aandachtig om de uiteindelijke risico- en rendementsbronnen te identificeren en de exposure te spreiden.

3. Leeftijdsafhankelijk beleggen geeft deelnemers een solide basis voor een optimaal risico-gewogen (pensioen)resultaat.
Het pensioenfonds gelooft dat er een verband is tussen leeftijd en de hoeveelheid risico die een deelnemer kan en wil lopen. De beleggingshorizon van een deelnemer is dan ook zeer bepalend voor de beleggingspropositie van het pensioenfonds.

4. De governance van het pensioenfonds dient aan te sluiten bij de mate van complexiteit van de beleggingsstrategieën en onderliggende portefeuilles.
Het pensioenfonds belegt enkel in beleggingscategorieën die zij begrijpt en waarvoor voldoende expertise aanwezig is binnen de organisatie om zo de categorieën te beheersen en de onderliggende risico’s te doorgronden. Uitgangspunt bij het beleggingsbeleid is dat keuzes ten aanzien van beleggingen te allen tijde uitlegbaar zijn.

5. Interne en externe expertise, gecombineerd met robuuste countervailing power, leidt tot weloverwogen beleggingsbeslissingen.
Het pensioenfonds maakt actief gebruik van interne en externe beleggingsexpertise om goede beleggingsresultaten voor haar deelnemers te behalen. De inzet van deze expertise vraagt om een sterk organisatiemodel, waar het pensioenfonds dan ook nadrukkelijk in investeert.

6. Betrokken eigenaarschap stimuleert goed bestuur en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Integratie van ESG-factoren is essentieel in de beleggingscyclus en leidt tot een verbetering van het risico-rendementsprofiel.
ESG-factoren beïnvloeden het beleggingsrisico en -rendement van alle categorieën, waarbij goed bestuur (G) een voorwaarde is voor verbetering van de prestaties van de onderneming op het milieu (E) en de sociale factoren (S). Het fonds geeft met  haar Verantwoord Beleggingsbeleid op een belangrijke manier uiting aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

7. Actief beheer kan waarde toevoegen omdat niet alle markten altijd even efficiënt zijn.
Het pensioenfonds gelooft erin dat het mogelijk is om extra waarde toe te voegen door middel van actief beheer (het regelmatig handelen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties). Met actief beheer probeert het fonds een beter rendement te behalen dan de benchmark. Het verslaan van de benchmark is echter niet eenvoudig. In de keuze voor actief beheer worden dan ook de kosten voor het vinden van de juiste managers, de meerkosten van actief beheer, het extra governance beslag en het risico van underperformance meegewogen.

8. Additionele kosten zijn, binnen bepaalde grenzen, acceptabel voor het genereren van hoger rendement, het beter beheersen van risico’s of het realiseren van belangrijke beleggingsdoelstellingen.
Het fonds houdt rekening met het feit dat kosten op de lange termijn de rendementen negatief kunnen beïnvloeden. Het fonds is ervan overtuigd dat in sommige gevallen het gewenst is om (meer)kosten te maken om zodoende betere (netto) beleggingsresultaten te behalen. Het beleggingsrisico sluit dan beter aan bij haar risicobudget.

Onze ambitie is om onze deelnemers te voorzien in een adequaat pensioeninkomen, waarbij verschillende beleggingsmogelijkheden wordt geboden om zo goed mogelijk te kunnen aan sluiten bij de wensen van de (financiële) wensen van de deelnemer. We streven dan, binnen de beleggingsvoorkeuren van de deelnemer, een zo goed mogelijk individueel beleggingsresultaat na.

Welke risico’s willen en kunnen wij nemen? 
De basis van ons beleggingsbeleid wordt gevormd door hoe onze deelnemers aankijken tegen risico, ook wel risicohouding genoemd. Dit is de afweging van welke risico’s deelnemers willen lopen en de financiële draagkracht om die risico’s aan te kunnen gaan. De beleggingen en het risico zijn voor rekening van de (individuele) deelnemer. SNPS vraagt periodiek uit hoe de deelnemers aankijken tegen het nemen van risico en houdt hiermee rekening bij het bepalen van de beleggingsmogelijkheden die een deelnemer heeft.

Hoe komen wij tot ons beleggingsbeleid?
Pensioenpremie alleen is niet genoeg voor een goed pensioen. Daarom beleggen we de pensioenpremies op een zorgvuldige manier. Dat vraagt om een gebalanceerd beleggingsbeleid met voldoende checks & balances om op koers te blijven. 

Eén van de belangrijkste meetinstrumenten hiervoor is de Asset Liability Management Study (ALM). Daarmee testen we ons beleggingsbeleid in verschillende toekomstscenario’s en in uiteenlopende economische omstandigheden. Regelmatig brengen we zo de belangrijkste (beleggings-)risico’s in kaart. Ook maakt de ALM duidelijk of wij in staat zijn om de ambitie van het pensioenfonds succesvol te realiseren. Als het nodig is brengen we aanpassingen aan binnen het beleggingsbeleid.

De drie bouwstenen binnen onze beleggingsportefeuille
Tot de pensioendatum kan iedere deelnemer kiezen uit drie Life cycle-profielen: Neutraal, Defensief en Offensief. Hiermee bepalen deelnemers zelf hoeveel risico ze willen nemen met hun beleggingen. 

Ieder Life cycle-profiel is weer opgebouwd uit drie verschillende Life cycle-portefeuilles: Return, Rente en Matching. Bij portefeuilles Rente en Matching ligt de nadruk op bescherming van het opgebouwde beleggingskapitaal en het beperken van het renterisico. Bij portefeuille Return ligt de nadruk op rendement opleveren voor langere termijn. 

Er wordt meer kapitaal overgebracht naar de Life cycle-portefeuilles Rente en Matching naarmate een deelnemer ouder wordt. Er wordt in de Life cycle enkel een kapitaal opgebouwd naar de Matching portefeuille wanneer een deelnemer kiest voor de aankoop van een vaste uitkering op pensioendatum bij een verzekeraar.

De deelnemer maakt in het jaar dat hij of zij 58 wordt een voorlopige keuze voor een vaste of een variabele pensioenuitkering. Wanneer de deelnemer kiest voor een variabele pensioenuitkering, wordt zijn of haar persoonlijke pensioenkapitaal geleidelijk omgezet naar het Collectieve Variabele Pensioen (CVP). 

Bij een voorlopige keuze voor een vaste pensioenuitkering blijft de deelnemer met zijn volledige kapitaal deelnemen in een Life cycle-profiel die het beste past bij een vaste uitkering op pensioenleeftijd. Op de pensioendatum wordt een definitieve keuze gemaakt voor een vaste of variabele pensioenuitkering.

SNPS kent voor de deelnemers van het CVP een generieke beleggingsmix. Deze is afgestemd op het profiel van de groep deelnemers. Er is geen individuele keuzemogelijkheid. Het bestuur stelt de CVP-portefeuilles vast op basis van een ALM-studie. De CVP-portefeuille bestaat uit Life cycle-portefeuille Return, overlay fondsen (gebruikt om renterisico af te dekken) inclusief staatsobligaties en Nederlandse hypotheken.

● De Life cycle-portefeuille Return bestaat uit aandelen ontwikkelde markten, aandelen opkomende markten, infrastructuur, high yield en obligaties opkomende markten.
● De Life cycle-portefeuille Rente bestaat uit staatsobligaties euro, niet-staatsobligaties euro en Nederlandse hypotheken.
● De Life cycle-portefeuille Matching bestaat uit staatsobligaties met een lange looptijd.

Het bestuur van SNPS stelt het strategisch beleggingsbeleid vast. Hieronder wordt verstaan:
- De samenstelling van de Life cycle-profielen (defensief, neutraal en offensief).
- De samenstelling van de CVP-portefeuilles.
- De samenstelling van de Life cycle-portefeuilles Rendement, Rente en Matching.

De selectie en monitoring van de beleggingen is uitbesteed aan Achmea Investment Management. De uiteindelijke selectie hiervan vindt plaats na goedkeuring door SNPS.
 
Het volledige beleid over de manier waarop wij beleggen en het strategisch beleid van de Life cycles en de CVP-portefeuilles staat in onze verklaring beleggingsbeginselen (pdf).

Wie is er betrokken bij de beleggingen?
Activiteiten op het gebied van het vermogensbeheer zijn door ons uitbesteed bij diverse specialisten. Hierbij maken wij onderscheid tussen een drietal belangrijke rollen en activiteiten op het gebied van vermogensbeheer:

1. Fiduciair manager en adviseur
2. Vermogensbeheerders
3. Custodian

1. Fiduciair manager en adviseur
De rol van fiduciair manager en adviseur heeft het pensioenfonds uitbesteed aan Achmea Investment Management. Dit bedrijf voert het operationeel vermogensbeheer uit en adviseert het pensioenfonds. 

2. Vermogensbeheerders
Het daadwerkelijke vermogensbeheer is uitbesteed aan meerdere partijen. Een deel van het pensioengeld wordt belegd door Achmea Investment Management. Een substantieel deel wordt belegd door andere partijen, zoals: Robeco (aandelen opkomende markten en high yield), SAREV (hypotheken) en LGIM (obligaties opkomende markten). Daarnaast belegd het pensioenfonds voor de categorie infrastructuur in beleggingsfondsen van gespecialiseerde partijen op het gebied van deze beleggingscategorieën.

3. Custodian
Het pensioenfonds heeft de custodian activiteiten ondergebracht bij BNY Mellon. De belangrijkste taak van de custodian is het registreren en bewaren van de beleggingen die op naam van het pensioenfonds staan. 
Een custodian is een financiële partij die effecten (zoals aandelen en obligaties) bewaart voor rekening van het pensioenfonds. Dit wordt gedaan in een administratieve vorm. SNPS belegt in meerdere beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen hebben in de regel een eigen custodian.