“Iedereen is er het afgelopen kwartaal beter op geworden”

Je bouwt bij SNPS een persoonlijke pensioenpot op met je pensioenpremies. SNPS belegt deze pensioenpot zodat je met het resultaat van de beleggingen (rendement) later een goed pensioen hebt. Dat is niet zonder risico. Beleggen kan meer opleveren, maar je kunt ook geld verliezen.

Wil je weten hoe het tweede kwartaal van 2024 voor je pensioen is geweest? Je ontdekt het via je waardeoverzicht op mijn-Shellpensioen onder Mijn archief. Lees ook dit interview met Jeroen Roskam, fiduciair adviseur van Achmea Investment Management. Hij praat ons in het artikel onder de infographic bij aan de hand van 3 steekwoorden. En legt uit wat het resultaat van de beleggingen en de economische ontwikkelingen betekenen voor jouw pensioenpot.
waardeoverzicht

 

Check hoe je pensioenpot ervoor staat

 

1. RENTEVERLAGING: Europese Centrale Bank verlaagde rente in juni
“Het doel van de Europese Centrale Bank (ECB) is om de inflatie op middellange termijn op 2% te houden. Nu de inflatie dichter bij dat doel komt, hoeft de ECB de rente niet langer zo hoog te houden. Daarom verlaagde de ECB in juni de rente met 0,25%. Daarmee bedraagt de kortlopende rente nu 4,25%. De markt gaat er bovendien vanuit dat er meer renteverlagingen gaan volgen. Of dat zo is valt nog te bezien. De ECB signaleert namelijk dat de inflatie voorlopig wat hoger zal blijven dan ze aanvankelijk had berekend. Dat zou betekenen dat de rente weer iets minder hard gaat dalen dan de markt verwacht.”

2. FINANCIËLE MARKTEN: aandelen deden het goed
“De aandelen uit zowel de ontwikkelde als opkomende markten presteerden het afgelopen kwartaal hartstikke goed. Hetzelfde gold voor de grondstoffen. De aandelen worden vooral gedreven door de sterke opkomst van AI-aandelen. Aandelen van bedrijven in kunstmatige intelligentie doen het gewoon heel erg goed. Vooral NVIDIA. Dit bedrijf breekt record na record. Daar profiteren de aandelenmarkten van. En dus ook onze deelnemers.“

3. POLITIEK: Franse verkiezingen en verhoudingen Taiwan en China beïnvloeden sentiment
“Omdat president Macron na zijn verlies nieuwe parlementsverkiezingen uitschreef, steeg het risico op Franse staatsobligaties enigszins. Beleggers willen voor deze staatsobligaties nu een hogere rente ontvangen. Dat maakt dat we dit land een beetje in de gaten moeten houden. Verder zijn er aanhoudende zorgen over de verhoudingen tussen Taiwan en China. China voert de druk op Taiwan op, terwijl Taiwan juist steeds meer internationale samenwerking zoekt. Verdere escalatie van het conflict kan ook Europa en Nederland raken vanwege de ontwrichting van de wereldeconomie. Taiwan speelt namelijk een belangrijke rol in de wereldeconomie. Vooral vanwege de halfgeleiderindustrie.“

 

Jouw pensioenpot na het tweede kwartaal
Wat betekenen de beleggingsresultaten en de politieke en economische ontwikkelingen voor jouw pensioenpot?

Goed presterende aandelen laten pensioenpot groeien
Kort gezegd: alle drie de risicoprofielen (defensief, neutraal en offensief) beleggen in de Life cycle-portefeuille Rendement. De portefeuille Rendement belegt voor een belangrijk deel in aandelen. Het offensieve risicoprofiel belegt in de eerste jaren het meest in deze portefeuille (100%), waardoor dit risicoprofiel meestal het hoogste rendement haalt in tijden dat het goed gaat. Maar ook in het neutrale en defensieve risicoprofiel beleggen we bewust een groot deel van jouw pensioenpot in deze portefeuille: 90% voor neutraal en 70% voor defensief. Dus welk risicoprofiel je ook hebt gekozen, jouw pensioenpot profiteerde van het positieve resultaat van de Life cycle-portefeuille Rendement. En dat betekent dat je jouw kapitaal hebt zien groeien in het afgelopen kwartaal. Dit zie je terug op mijn-Shellpensioen.

Ook als je deelneemt aan het Collectief Variabel Pensioen, beleggen we in de portefeuille Rendement. Dit betekent dat je ook als (bijna) gepensioneerde profiteerde van het positieve resultaat.

Stijgende rente zorgt voor beperkt negatief resultaat, maar meer pensioen
De ECB verlaagde de rente. Dit is de korte rente, ook wel de beleidsrente genoemd. De ‘lange rente’ op de kapitaalmarkt wordt bepaald door vraag en aanbod. En die rente steeg juist iets in het tweede kwartaal. Daardoor werden obligaties in de Life cycle-portefeuille Rente minder waard en behaalde deze portefeuille een beperkt negatief resultaat. De neutrale en defensieve risicoprofielen beleggen in de eerste periode van pensioenopbouw respectievelijk 10% en 30% in deze portefeuille. Het beperkte negatieve rendement van deze portefeuille snoepte dus iets van het positieve resultaat van de aandelen af.

Als je (bijna) gepensioneerd bent is een hogere rente juist prettig. Rente is eigenlijk ‘de prijs van pensioen’. Hoe hoger de rente, hoe meer pensioen. Voor deelnemers die deelnemen aan het Collectief Variabel Pensioen was de gestegen rente dus juist gunstig. De beweging van de rente kan veel invloed hebben op de waarde van je pensioen. Daarom dekt SNPS binnen het Collectief Variabel Pensioen een groot deel van het renterisico af. Zo is het verloop van de pensioenuitkering vooral afhankelijk van het rendement op de Rendementsportefeuille (en dus ook de prestaties van aandelen) en minder afhankelijk van de grillen van de rentemarkt.”